Home » Zorgen bij bedrijven over plannen arbeidsmigratie: ‘Het draagt bij aan welvaart’
In de media

Zorgen bij bedrijven over plannen arbeidsmigratie: ‘Het draagt bij aan welvaart’

NOS, 27 november 2023 – Links en rechts zijn over arbeidsmigratie opvallend eensgezind: het moet allemaal een tandje minder. Maar wat vinden de betrokken sectoren en arbeidsmigranten er zelf van? We vroegen het in twee branches die sterk afhankelijk zijn van arbeidsmigratie: de logistiek, distributiecentra dus, en de glastuinbouw.

Zonder arbeidsmigranten draait de economie in Nederland gewoon niet, zegt Jacco Vooijs van de Brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland: “Ga eerst eens goed na waar arbeidsmigranten werken en hoeveel wij nodig hebben, voordat je überhaupt gaat praten over een quotum. Het is niet zo dat wij niet met Nederlanders willen werken, er werken heel veel Nederlanders in de sector, maar ze moeten er wel zijn.”

Economische groei is de bepalende factor bij migratie, zeggen deskundigen. “En die economie groeit volgens de voorspellingen de komende jaren nog fors, terwijl onze eigen beroepsbevolking krimpt door de vergrijzing”, zegt econoom Mathijs Bouman.

Alleen maar goedkope arbeid

“Je moet wel onderscheid maken tussen die distributiecentra”, zegt Bouman. “Supermarkten moeten worden bevoorraad en dat moet vanuit Nederland. Maar rond Venlo bijvoorbeeld zitten echt internationale hubs, die spullen gaan naar heel Europa, daar is de toegevoegde waarde voor Nederland minder.”

“Daarnaast is het zo dat ze blijkbaar alleen maar kunnen draaien op hele goedkope arbeid. En dat zegt natuurlijk ook al iets over de toegevoegde waarde, over de winstgevendheid. Als het alleen maar lukt met hele lage lonen en mensen van buiten, kun je je afvragen of dat nou de echte groeibriljanten van de Nederlandse economie zijn.

Lees hier verder (origineel bericht)

Voeg opmerking toe

Klik hier om een opmerking toe te voegen

×