Home » Wie was de dode arbeidsmigrant in het maisveld?
Achtergrondinformatie Informatief

Wie was de dode arbeidsmigrant in het maisveld?

Follow the Money, 22 december 2023 – Op maandag 2 oktober 2023 troffen twee voorbijgangers op een maisveld bij het Limburgse dorp Sevenum het levenloze lichaam aan van Laurynas Kapkan. De dertigjarige arbeidsmigrant uit Litouwen bleek die ochtend onder de wielen van een landbouwvoertuig te zijn gekomen. Wie was Laurynas, en waarom sliep hij op een veld tussen de maisplanten? Had zijn dood voorkomen kunnen worden? ‘Onze zoon zocht een droom, het werd een nachtmerrie.’

  • Op 2 oktober 2023 werd het lichaam van de 30-jarige Laurynas Kapkan gevonden in het maisveld in de gemeente Horst aan de Maas in Limburg. 
  • Hij was een van de plusminus 735.000 arbeidsmigranten die jaarlijks naar Nederland komen, en een van de naar schatting zesduizend dakloze arbeidsmigranten. Vanwege de vaak slechte leefomstandigheden en lage lonen van arbeidsmigranten wordt er politiek gezien veel gedebatteerd over dit onderwerp. 
  • Toen Follow the Money aan een onderzoek begon naar arbeidsmigratie, kwam de tragische zaak van Laurynas Kapkan naar boven, een aan schizofrenie lijdende man die meermaals naar Nederland kwam om te werken.
  • We besloten zijn verhaal te vertellen, ook al is het niet exemplarisch voor alle duizenden buitenlandse arbeiders die in Nederland proberen aan de kost te komen. Het laat echter wel zien hoe een van deze mensen tussen wal en schip kon raken ondanks de pogingen van zijn familie om hem op afstand te begeleiden en te helpen. 
  • Volgens het uitzendbureau wist men niet genoeg over Laurynas’ persoonlijke omstandigheden om gealarmeerd te raken. Volgens zijn moeder is er meer aandacht nodig voor het (psychische) welzijn van arbeidsmigranten, en waren er genoeg aanwijzingen dat haar zoon aan het afglijden was. 
  • Na zijn dood moesten de nabestaanden zelf de puzzelstukken bij elkaar zoeken van wat er was gebeurd en dat neemt de familie Kaplan politie en justitie in Nederland kwalijk. 
Lees hier verder (origineel bericht)

View on facebook

×