Home » We kunnen zonder migranten, zegt deze hoogleraar, als we hun werk zelf gaan doen
Achtergrondinformatie

We kunnen zonder migranten, zegt deze hoogleraar, als we hun werk zelf gaan doen

Trouw, 24 november 2023 – Het strenge antimigratieverhaal waarmee PVV de verkiezingen heeft gewonnen, is niet uniek. In steeds meer Europese landen klinkt de roep om het sluiten van de grenzen. ‘Maar in werkelijkheid ontbreekt de politieke wil om dat echt te doen’, stelt migratiewetenschapper Hein de Haas.

Op de dag van de verkiezingsuitslag, afgelopen donderdag, tweet hoogleraar Hein de Haas een afbeelding waarop is te zien dat hij is geblockt door PVV-leider Geert Wilders. ‘No comment’, schrijft de socioloog erbij.

Eerder die dag had De Haas zijn timeline volgeschreven over onderzoeken naar de gevolgen van het stoppen van migratie, en hoe haalbaar dat eigenlijk is. De Haas bestudeert het fenomeen al jaren, eerst aan de Universiteit van Oxford, nu aan de Universiteit van Amsterdam. Hij beschrijft die resultaten in zijn recent gepubliceerde boek Hoe Migratie Echt Werkt. De grote winnaar van de verkiezingen is vermoedelijk niet blij met de duidelijke conclusie van de auteur: politici kunnen wel grote woorden hebben over het stoppen van migratie, die plannen voeren ze meestal helemaal niet uit.

U heeft onderzoek gedaan naar duizenden migratiemaatregelen in Westerse landen. Wat leerde u daarvan?

“Veel Europese politici doen al jaren alsof zij alle migratie willen stoppen. Maar niemand meet daadwerkelijk: kloppen die grote woorden eigenlijk wel? Met die vraag in het achterhoofd analyseerden mijn team in Oxford en ik 6500 migratieplannen in Westerse landen. Steeds stelden we de vraag: maakt dit het migratiebeleid strenger of juist vrijer? We zagen dat het migratiebeleid de afgelopen twintig, dertig jaar helemaal niet strenger is geworden – het toelatingsbeleid is juist liberaler geworden. Je ziet vooral heel veel symboolpolitiek: grote woorden, het bouwen van muren en hekken, patrouilles. Maar er is daadwerkelijk heel weinig politieke wil om migratie écht te stoppen.

Lees hier verder (origineel bericht)

Voeg opmerking toe

Klik hier om een opmerking toe te voegen

×