Home » Straatdokters en SEH-artsen roepen Tweede Kamer op: ‘Regel de zorgverzekering van arbeidsmigranten’
Informatief

Straatdokters en SEH-artsen roepen Tweede Kamer op: ‘Regel de zorgverzekering van arbeidsmigranten’

Medisch Contact, 30 april 2024 – De overheid moet meer eisen stellen aan uitzendbureaus, zodat EU-arbeidsmigranten een zorgverzekering krijgen. Want de problemen rondom onverzekerde arbeidsmigranten komen nu bij de al overbelaste straatdokters en de SEH’s terecht. Dat schrijven onder meer de Nederlandse Straatdokters Groep en de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen in een brief aan de Tweede Kamerleden.

Aanleiding voor de brief is een wetsvoorstel voor een verplicht certificeringsstelsel voor bureaus die arbeidskrachten uitzenden, de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten. Dat voorstel wordt eind mei in de Tweede Kamer besproken. De straatdokters en SEH-artsen vinden het teleurstellend dat hierin niet is opgenomen dat deze bureaus een inspanningsverplichting krijgen, zodat hun werknemers ingeschreven worden bij de Basisregistratie Personen (BRP). Als dat niet gebeurt, kunnen de arbeidsmigranten namelijk geen zorgverzekering afsluiten. Dat zou volgens de opstellers van de brief regelmatig het geval zijn. ‘Hoe vaak precies is niet duidelijk, juist omdat ze niet geregistreerd zijn. Maar in de praktijk merken wij dit in toenemende mate de laatste jaren’, stelt de Rotterdamse straatdokter Marcel Slockers, een van de initiatiefnemers van de brief.

Vroegtijdig overlijden

Deze groep mensen mijdt vervolgens de zorg, en meldt zich pas laat met soms ernstige gezondheidsklachten, bijvoorbeeld op de Spoedeisende Hulp, stellen de opstellers van de brief. Slockers: ‘Deze mensen hebben daardoor soms ernstige gezondheidsproblemen en soms leidt het zelfs tot vroegtijdig overlijden.’ Daarnaast vinden de artsen dat de verantwoordelijkheid en administratieve last bij die uitzendbureaus in plaats van bij de zorgverleners gelegd moet worden. ‘Er zijn vergoedingen waar we op terug kunnen vallen, maar dan wentel je dit probleem dus op de zorg af.’

Twee petten

Volgens Slockers hebben de uitzendbureaus er vaak geen baat bij om een arbeidsmigrant te wijzen op het belang om zich in de BRP in te schrijven: ‘Het uitzendbureau heeft vaak twee petten op: van werkgever en huisjesmelker. Als zij bijvoorbeeld vijftien mensen in een vierkamerwoning laten wonen, dan wil je liever niet dat de gemeente weet dat daar zoveel mensen in een huis wonen. Of ze ontslaan mensen ineens, en dan raken ze dakloos. Dan hebben ze geen adres meer om te laten registreren.’

Lees hier het originele bericht

Straatdokters luiden de noodklok: ‘Regel de positie van dakloze arbeidsmigranten’

NPO1, 30 april 2024 – Grote problemen in Rotterdam: dakloze Europese arbeidsmigranten hebben beperkte toegang tot nodige zorg. Drie jonge migranten kwamen al te overlijden. Voor de Stichting Nederlandse Straatdokters, Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen én de branchevereniging voor daklozen-organisaties is de maat vol. Gezamenlijk komen zij nu met een brandbrief aan Den Haag.

Beluister hier het radio1 interview

De brief:

Voeg opmerking toe

Klik hier om een opmerking toe te voegen

×