Home » Bij -5°C onder een viaduct slapen: zelfs in deze kou wil niet iedere dakloze naar de noodopvang
Informatief

Bij -5°C onder een viaduct slapen: zelfs in deze kou wil niet iedere dakloze naar de noodopvang

NRC, 10 januari 2024 – Dakloze mensen kunnen tijdens deze koude nachten terecht in de noodopvang. In de Haagse daklozenopvang is zo’n tachtig procent voormalig arbeidsmigrant.

Met twee truien en een jas aan sliep de 20-jarige Viesturs uit Letland de afgelopen weken buiten in Den Haag. Eten deed hij amper. Sinds twee nachten slaapt hij in de noodopvang van het Leger des Heils. Een Poolse man die hem elke dag in de buurt van het Centraal Station zag rondlopen, vroeg of hij dakloos was, vertelt hij. „Dankzij hem weet ik dat ik hier kan slapen.”

In de nacht van dinsdag op woensdag sliepen 93 dakloze mensen in de opvanglocatie. Een deel van hen is dakloos geworden doordat ze de huur niet meer konden betalen. Zo leeft een man doorgaans in zijn auto sinds hij zijn baan verloor. De meerderheid, zo’n 80 procent, is ooit als EU-arbeidsmigrant naar Nederland gekomen. Zij hebben een grotere kans dakloos te worden als zij hun baan verliezen; de werkgever is vaak ook de huisbaas. Als hij of zij ontslagen wordt, verliest de arbeidsmigrant vaak ook de woning. 

Ziek, ontslagen, uit huis gezet

Precies dit overkwam de 20-jarige Viesturs. Iets meer dan een maand geleden kwam hij naar Nederland om via een uitzendbureau bij een kippenslachterij te werken. Twee weken later werd hij ziek. Hij had koorts, kon niet naar de slachterij komen, werd ontslagen en verloor zijn woning. Doordat zijn salaris van de eerste twee weken niet betaald was, kon hij geen retourtje terug naar Letland betalen en belandde hij op straat. 

Viesturs is van plan in Nederland te blijven. Elke dag zoekt hij naar werk, via zijn telefoon, op Facebook en Google. Hij past wel op welk uitzendbureau hij kiest, zegt hij. „Vele zijn niet te vertrouwen.”

Lees hier verder (origineel bericht)
×