Home » Raads- en collegeleden ontvangen een presentje van Dossier Arbeidsmigranten
Arbeidsmigranten Horst aan de Maas

Raads- en collegeleden ontvangen een presentje van Dossier Arbeidsmigranten

December, een donkere maand,

Een klein presentje, ook voor de raads- en collegeleden van Horst aan de Maas om op een rustig moment tot je te nemen en te laten indalen. Een presentje in de donkere dagen voor Kerst dat je uitnodigt tot verdieping. Een presentje dat je vraagt om een moment van bezinning en zelfreflectie. Niet tegenover, maar met elkaar, je in het diepst van je hart afvragen “waar zijn we nu eigenlijk mee bezig”?

De afgelopen jaren is er veel gebeurd, we hebben er ongevraagd een taak bijgekregen. We hebben onderzocht wat de plannen voor huisvesting werkelijk betekenen voor onze omgeving. We hebben veel informatie verzameld en veel gelezen. Over de misstanden en uitbuiting van arbeidsmigranten, over de huisvesting op basis van logiesfunctie, toegestaan op basis van kort verblijf. Vaak via uitzendbureaus en vaak met de koppeling van baan en bed. Contracten op basis van flex maar eigenlijk toch structureel en zonder controle of het verblijf ook inderdaad kort is. Mensen zijn bang, durven zich niet ziek te melden, vaak volledig afhankelijk, schaamte, weten de weg niet, veel stress en als het even niet lekker loopt geen sociaal vangnet. Duidelijk is geworden dat er sprake is van gigantisch verdienmodel. Duidelijk is geworden dat dit ten koste gaat van de arbeidsmigrant, dat dit ten koste gaat van onze leefomgeving en ten koste gaat van de veiligheid van iedereen.

December een donkere maand, koud en kil voor iedereen die geen onderdak heeft. Koud en kil voor hen die geen toekomst zien, op straat gezet, geen werk, schaamte voelen, afhankelijk van.

December, een donkere maand, vroeg donker, maar nooit te laat, een leven lang leren, wat hebben we het afgelopen jaar veel geleerd over dit onderwerp, wij als burgers, maar vast ook jullie.

Laat je inspireren door de oorverdovende stilte, Arbeidsmigranten in Nederland.

Dossier Arbeidsmigranten

Schrijfster: https://www.hassnaebouazza.nl/boeken/
In samenwerking met: https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/algemeen-nieuws/2022/10/fnv-overhandigt-vrijdag-boek-met-schokkende-inkijk
Koop het boek hier: https://libris.nl/venstra/boek?authortitle=hassnae-bouazza/arbeidsmigranten-in-nederland–9789029548045

View on Facebook

×