Home » Petitie aanbieding Commissie SZW, Tweede Kamer
Informatief

Petitie aanbieding Commissie SZW, Tweede Kamer

Den Haag, 27 februari 2024 – De Stichting Bewonersbelangen Arbeidsmigratie i.o. heeft op dinsdag 27 februari ’24 aan de Commissie SZW van de Tweede Kamer middels een petitie 16 beleidsaanbevelingen gedaan voor beter arbeidsmigratiebeleid.

Commissievoorzitter Mariëtte Patijn ontving de aanbevelingen voor het arbeidsmigrantenbeleid in een Blik wat fictief gevuld was met arbeidsmigranten. Dit blik is symbolisch voor de lage waardering van deze werknemers. Zo vaak zegt men: “men bestelt gewoon een blik arbeidsmigranten”. Dit is volgens de stichting typerend voor de manier waarop met deze werknemers wordt omgegaan. En waardoor er zoveel problemen ontstaan.

” Bedrijven die arbeidsmigranten gebruiken en uitzendbureaus die alles regelen nemen niet genoeg verantwoordelijkheid voor deze werknemers. Arbeidsmigranten zijn voor hen alleen maar super goedkope arbeiders. Makkelijke arbeiders ook. Simpel te bestellen of te vervangen. Ze zijn goedkoop en kosten weinig aandacht. Die krijgen ze gewoon niet, of minimaal. Te vaak worden zij niet gezien als werknemers met rechten.
Dit is onacceptabel. Wij denken zelfs dat mensenrechten in Nederland geschonden worden!“, aldus de Stichting Bewonersbelangen Arbeidsmigratie i.o.

16 Beleidsaanbevelingen

Een essentiële methode van sturing is het basale principe waarbij de belastingbetaler niet opdraait voor de winsten van bedrijven, wat een eerlijker verdeling van de lusten en lasten bevordert. Werkgevers dragen daarom de lasten van arbeidsmigratie. Dit leidt tot een verbeterde economische evaluatie van de totale kosteneffectiviteit van arbeidsmigratie. Daarnaast zal consistent en krachtig handhaven ervoor zorgen dat we misstanden in de uitzendsector veel effectiever bestrijden dan met alleen maar meer administratieve rompslomp en nieuwe procedures. Dit realiseren we onder andere door:

 1. Het organiseren van de ontmanteling van alle misleidende constructies voor arbeidsmigranten. Laat de kosten hiervoor dekken door een belasting voor de inlenende werkgevers.
 1. Zorg voor een eerlijke beloning op basis van reguliere cao’s en handhaaf dat.
 2. Zorg voor het naleven van de wettelijke eisen aan tijdelijke arbeidscontracten en handhaaf dat.
 3. Verplicht het screenen van arbeidsmigranten op hun achtergrond en eventuele criminele verleden op kosten van de werkgever of arbeidsbemiddelaar.
 4. Behoud de verplichting voor arbeidsmigranten om zich als tijdelijk inwoner te registreren in de gemeentelijke Basisregistratie Personen (BRP) wanneer zij langer dan vier maanden in Nederland verblijven. Of bij het RNI (Registratie Niet Ingezetenen) indien zij korter dan vier maanden in Nederland verblijven. Deze registratie is vereist voor zowel EU- als niet-EU-burgers. Handhaaf, en laat de kosten hiervoor dekken door een gemeentelijke belasting voor inlenende werkgevers.
 5. Het verplicht stellen van een werkvergunning af te geven door de gemeente.
 1. Het verplicht registreren van elke arbeidsmigrant door de werkgever in een publiek toegankelijk register (binnen de AVG).
 2. Het verplicht stellen van integratie en inburgering voor arbeidsmigranten die langer dan vier maanden in Nederland verblijven op kosten van de inlenende werkgever.
 3. De organisatie van short-stay huisvesting van arbeidsmigranten moet voorbehouden zijn aan gespecialiseerde huisvestingsbedrijven, die op geen enkele manier statutair verbonden zijn aan inlenende bedrijven of uitzendorganisaties.
 4. Het scheiden van inlenende bedrijven, arbeidsbemiddeling en huisvesting top op UBO niveau.
 5. Short-stay huisvesting is nooit langer dan vier maand. Handhaaf dat.
 6. Het zorgen dat woningen in de particuliere sector niet verhuurd worden aan vier of meer arbeidsmigranten. Regelgeving betreft veiligheid en huurtarieven conform reguliere kamerverhuur (aan studenten) en dit handhaven.
 7. Bied opvang aan dakloze arbeidsmigranten en leg de kosten hiervan via een heffing op aan bedrijven die gebruik maken van arbeidsmigranten.
 8. Zorg voor een toelatingssysteem en certificeringsplicht voor uitzendbureaus met het verlenen van een vergunning op basis van naleving van wet- en regelgeving.
 9. Forse boetes voor inlenende bedrijven die met niet-gecertificeerde bureaus in zee gaan.
 10. Naleving wordt gecontroleerd door een onafhankelijke inspectie instelling die jaarlijks rapporteert.
 11. Short-stay huisvesting verwijst naar accommodaties die beschikbaar zijn voor een kort verblijf, meestal voor een periode van enkele dagen tot enkele maanden. Deze accommodaties zijn vaak ingericht voor tijdelijk verblijf, zoals serviced apartments of hotels die worden verhuurd voor een kortere duur. Short-stay huisvesting wordt vaak gebruikt door reizigers, zakenmensen, expats, studenten en anderen die voor een beperkte periode op een bepaalde locatie moeten verblijven.


De speech van 27 februari en de Position Paper (petitie) die aan alle commissieleden is aangeboden via onderstaande downloads:

Voeg opmerking toe

Klik hier om een opmerking toe te voegen

×