Home » Pakketsorteerders PostNL moeten te zware pakketten tillen: ‘Je bent hier maar een nummertje’
Informatief

Pakketsorteerders PostNL moeten te zware pakketten tillen: ‘Je bent hier maar een nummertje’

Brabants Dagblad, 13 november 2023 – Pakketsorteerders van PostNL moeten volgens FNV-onderzoek te zware pakketten tillen, waardoor ze langdurige gezondheidsklachten aan hun werk overhouden. Hulpmiddelen om het werk minder zwaar te maken, zijn niet of onvoldoende beschikbaar. Uitzendkrachten, vaak arbeidsmigranten, werken onder zwaardere omstandigheden dan mensen met een vast contract.

Gezondheidsklachten

In de sorteercentra van PostNL wordt het maximale gewicht van 23 kilo vaak overschreden, stelt althans 85 procent van de ondervraagden. Bijna alle respondenten geven aan dat ze gezondheidsklachten overhouden aan het werk dat ze doen.

De meesten hebben rugklachten, maar ook andere kwalen komen voor, zoals bijvoorbeeld aan de schouders, voeten of polsen. Vaak gaat het om langdurige en terugkerende klachten. ,,We krijgen al langer signalen hierover. Het lijkt een structureel probleem dat PostNL niet serieus neemt’’, meent Maadey Meuleman, bestuurder FNV Post & Pakketten.

Uitzendkrachten werken onder zwaardere omstandigheden dan mensen met een vast contract, stelt FNV verder. Bijna 60 procent van de uitzendkrachten heeft regelmatig rugklachten, tegen 32 procent van werknemers in vaste dienst. De vakbond wijt dat aan de kwetsbare positie van uitzendkrachten, veelal arbeidsmigranten. ,,Zij kunnen sneller hun werk kunnen kwijtraken, en zullen dus niet zo snel melding maken van te zwaar werk of werk weigeren.’’ Ook weten uitzendkrachten vaak minder over de arbowetten. ,,Het is schokkend om deze harde cijfers te zien’’, vindt Meuleman. ,,De enquête is in de zomer uitgezet, ik maak me grote zorgen nu de feestmaand nog moet komen.’’

Naar het originele bericht
×