Home » Nu al tekort aan woonruimte, toch moeten deze studenten wijken voor arbeidsmigranten: ‘En wij dan?’
Dronten

Nu al tekort aan woonruimte, toch moeten deze studenten wijken voor arbeidsmigranten: ‘En wij dan?’

De Gelderlander, 21 maart 2024 – De studenten van de agrarische hogeschool in Dronten voelen zich belazerd, nu hun woningen worden ingezet om ergens anders huisvesting voor arbeidsmigranten te bouwen. De huizen stromen straks leeg, maar daar laten Erwin, Nard en Koen en studentenvereniging USRA het niet bij zitten. ,,Overlast? Onze buurman komt hier bier drinken.”

Dronten ligt onder een vergrootglas over de studenten. Ze zijn betrokken in een omstreden deal, waarbij de zestien huizen in de woonwijk naast de campus op termijn als scholierenonderkomen worden gesloten. In ruil mag de eigenaar van de panden op andere plekken in Dronten meerdere arbeidsmigrantencomplexen bouwen.

Rekensom

De tachtig studenten van de Aeres Hogeschool om wie het gaat vinden dat maar vreemd. En in beargumenteren zijn ze goed, blijkt aan de tafel in een van de woningen aan De Morinel. ,,Er zijn 2600 studenten op de school”, rekent Erwin (20) voor. ,,Daarvan zit 55 procent op kamers, en 40 procent in Dronten.” Dik duizend leerlingen. ,,Maar er is een tekort aan woonruimte. Dan is het toch vreemd dat de gemeente tachtig plekken wil opheffen?”

Ingeruild, als veehandel

De studenten voelen zich nu als koeien die op de veehandel via handjeklap worden ingeruild voor arbeidsmigranten. De studentenhuizen stromen straks langzaam leeg, omdat er geen nieuwe bewoners meer worden ingeschreven. ,,We hebben niks tegen arbeidsmigranten”, zegt Erwin. ,,Ze zijn ook heel belangrijk voor de landbouwsector. Maar zorg dan voor goede huisvesting, zonder die van ons af te pakken. Dat wordt straks een groot probleem.”

‘Er is sprake van overlast. Soms meer, soms minder’

Wethouder Peter van Bergen laat weten dat in een eerder stadium is besloten het aantal studentenwoningen in Dronten-Noord terug te brengen. Maar ook is het doel gesteld meer plekken voor arbeidsmigranten te creëren. ,,Op deze manier kunnen we beide doelen aan elkaar koppelen.”

Volgens de bestuurder is er wel degelijk sprake van overlast. ,,Soms meer, soms minder.” Hij erkent dat het sluiten van studentenwoningen en het huidige tekort aan woonruimte moeilijk met elkaar te rijmen vallen. ,,Wij voelen met deze overeenkomst dan ook zeker de verplichting naar de studenten toe.” 

Ondernemersfamilie De Regt, eigenaar van de studentenwoningen, laat weten de communicatie aan de gemeente Dronten over te laten.

Lees hier verder (origineel bericht)

EenVandaag, 22 maart 2024 – Studenten van de Agrarische Hogeschool in Dronten zijn boos, de gemeente heeft een deal gesloten over de komst van arbeidsmigranten. Dit zou betekenen dat studenten hun huis kunnen kwijtraken. EenVandaag verslaggever Joris Kreugel loopt met twee studenten door, nu nog, hun wijk in Dronten.

Beluister hier de reportage
Tags

Voeg opmerking toe

Klik hier om een opmerking toe te voegen

×