Home » NPO Radio 1-bus een week lang in Aadorp en Almelo: over ‘verdozing’ en arbeidsmigratie
Aadorp In de media

NPO Radio 1-bus een week lang in Aadorp en Almelo: over ‘verdozing’ en arbeidsmigratie

Powned, 20 mei 2024 – Nederland verdoost! Met de komst van de vele nieuwe bedrijvenparken komen er ook steeds meer arbeidsmigranten om het laaggeschoolde werk te doen. Waar moeten zij wonen? En wat gebeurt er met ze als ze op straat komen te staan? De gele bus van het NPO Radio 1-programma 5 Dagen (NTR/PowNed) staat deze week in Aadorp bij Almelo om te praten over de komst van een migrantenhotel en een nieuw businesspark. Presentatoren zijn Ajouad El Miloudi en Mirthe van der Drift. Verslaggever ter plekke is Joris Kreugel.

Vandaag bestellen, morgen in huis. Het is zo vanzelfsprekend, maar onze gemakseconomie kent zo zijn keerzijde. De voornamelijk Oost-Europese arbeidsmigranten die ’s nachts de pakketjes staan in te pakken, zijn vaak slecht gehuisvest en zorgen voor overlast. Bewonersgroepen maken zich zorgen en vragen zich af of deze groeiende economische bedrijfstak wel wenselijk is. De winst is vooral voor bedrijven als Amazon, Google en Bleckmann, maar de lasten worden op de samenleving afgewenteld. 5 Dagen strijkt neer bij Aadorp onder de rook van Almelo om te praten over de komst van een migrantenhotel en een nieuw XL Businesspark vol ‘dozen’.

Maandag spreekt 5 Dagen met inwoners Saskia Lohuis en Bram Reinders, voorzitter van de Dorpscoöperatie Aadorp, over hun zorgen vanwege de komst van een migrantenhotel. Aadorp is een dorp zonder winkels of voorzieningen. Waar moeten de mensen heen als ze iets nodig hebben of als ze na een paar maanden weer op straat worden gezet?

Dinsdag is Jan Kulpe te gast in de bus. Hij is inwoner van Aadorp en bedrijfsleider van een groothandel voor trucks. Zijn bedrijf staat op een terrein met zware industrie en een gasopslag. Dat is de plek waar ook het migrantenhotel komt. Ooit was Aadorp een migrantendorp, maar dat ging er heel anders aan toe dan nu. Jan Kulpe vertelt waarom hij zo’n hotel onwenselijk vindt.

Woensdag spreekt 5 Dagen met Paul Haarhuis van uitzendbureau Timing over het inhuren, verzekeren en huisvesten van arbeidsmigranten. Er zijn geluiden dat het uitzendbureau teveel petten op hebben, waardoor de arbeidsmigrant veel te afhankelijk wordt.

Donderdag reist de bus naar het Nieuwstraatkwartier in Almelo, waar Robert van der Kolk woont – naast een pand waar voortdurend wisselende arbeidsmigranten wonen. Hij vertelt over de verpaupering van de buurt omdat regels onvoldoende worden gehandhaafd.

Vrijdag spreekt 5 Dagen met Merten Nefs, die op 21 mei aan de TU Delft promoveert op hoe Nederland langzaamaan ‘verdoost’ en welke effecten dit heeft op de omgeving. Hij deed onderzoek en zag dat Nederland vol inzet op een vorm van economie die eigenlijk niet toekomstbestendig is. Waar zouden we wel op in moeten zetten en hoe zouden we met onze arbeidsmigranten moeten omgaan?

5 Dagen vanuit Aadorp en Almelo. Maandag 20 mei, dinsdag 21 mei, woensdag 22 mei, donderdag 23 mei en vrijdag 24 mei van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Zie ook de website van 5 Dagen.

Tags
×