Home » McKinsey: ‘Computers en robots kunnen in Nederland meer dan een miljoen vacatures vervullen’
Informatief

McKinsey: ‘Computers en robots kunnen in Nederland meer dan een miljoen vacatures vervullen’

Volkskrant, 20 juni 2024 – Er dreigt in 2030 een tekort van 1,4 miljoen werknemers als gevolg van de economische en demografische ontwikkeling in Nederland. Dat schrijft adviesbureau McKinsey in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Maar de consultants zouden de consultants niet zijn als ze ook niet met een oplossing komen. Door de opkomst van technologieën, zoals digitalisering en artificiële intelligentie, kunnen computers en robots een groot deel van dat tekort aan arbeidskrachten opvullen. Verder moet er veel meer geïnvesteerd worden in bijscholing. McKinsey-partner Marc de Jong, gespecialiseerd in technologie en een van de auteurs van het rapport Bouwen aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt, legt uit hoe Nederlandse werknemers de komende jaren productiever en flexibeler kunnen worden.

Hebben jullie ook gekeken of bepaalde arbeid niet gewoon uit Nederland moet verdwijnen?

‘Wij vinden het niet aan ons om te zeggen ‘Nederland kan wel zonder die en die sectoren’. Dat is meer iets voor de politiek. Maar we zien natuurlijk wel dat vooral sectoren die leunen op goedkope arbeid, het in een krappe arbeidsmarkt moeilijk hebben.’

Bij de sectoren die Knot noemde, leeft de veronderstelling dat zij hun bestaansrecht in Nederland dankzij robotisering kunnen behouden. Terecht?

‘Ik denk het wel. In warehousing, die distributiecentra, zie je bijvoorbeeld dat je enorme slagen kunt maken door te automatiseren.’

Lees hier verder (origineel bericht)
Tags
×