Home » Ivan werd ziek op het werk: “Ze lieten me daar liggen. Als een hond”
Informatief

Ivan werd ziek op het werk: “Ze lieten me daar liggen. Als een hond”

Pointer KRO/ NCRV, 1 december 2023 – De Slowaakse Ivan Trnka wordt ontslagen nadat hij op het werk is flauwgevallen. Een week later wordt hij met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Ernstig ziek, zonder zorgverzekering en zonder ziekte-uitkering. Waar is het misgegaan? En waar ligt de verantwoordelijkheid van zijn werkgever?

Het is niet de eerste keer dat Ivan Trnka, een goedlachse, geblokte man van zestig, in Nederland is om te werken. Al zes jaar lang pendelt hij tussen Slowakije en Nederland en doet hij klussen via uitzendbureaus. In september van dit jaar werkt hij in een baksteenfabriek. Hij wordt onwel, met last aan zijn voet, vanwege knellende schoenen, heeft een uitstralende pijn in zijn rug en kan niet meer op zijn benen staan. Een Nederlandse collega wil de ambulance bellen, maar Ivans Bulgaarse coördinator zegt: “Wij regelen het wel.”

De coördinator brengt Ivan naar de kantine om een beetje bij te komen. Ivan: “Ik vroeg steeds om een arts, maar hij weigerde die te bellen. Ze lieten me daar liggen. Als een hond.” Pas aan het eind van de dag, als zijn collega’s klaar zijn, wordt Ivan door zijn collega’s in het busje van het uitzendbureau geholpen en terug naar de huisvesting gebracht. 

Twee dagen later krijgt Ivan een ontslagbrief, ondertekend door de directeur van het uitzendbureau: “U heeft ontslag binnen de proeftijd. (…) Wij wensen u voor de toekomst veel succes.” Voor Ivan is het duidelijk: “Ze hebben me ontslagen omdat ik ziek was. Ik hoorde het de coördinator zeggen toen hij belde met het uitzendbureau: ‘We zorgen ervoor dat we hem eruit schoppen.’”

Ziek = ontslag

Ontslag vanwege ziekte is in strijd met de wet, maar in de uitzendsector was het decennialang de normaalste zaak van de wereld. Het stond zelfs in de uitzend-CAO: bij ziekte eindigt de arbeidsovereenkomst automatisch. Tot maart dit jaar. Toen oordeelde de Hoge Raad dat deze praktijk in strijd is met het opzegverbod bij ziekte. De uitzend-CAO werd vervolgens aangepast en sinds een paar maanden mogen uitzendbureaus medewerkers niet meer ontslaan vanwege ziekte. Een zieke medewerker om een andere reden ontslaan mag wél, maar dan moet het uitzendbureau de werknemer wel aanmelden bij het UWV, zodat hij in de ziektewet belandt en een uitkering krijgt. 

Lees hier verder (origineel bericht)

Kijk Pointer zondag 3 december 22:10 NPO 2

Voeg opmerking toe

Klik hier om een opmerking toe te voegen

×