Home » Huis vol illegale arbeidsmigranten? Gemeente komt pas in actie als buurtbewoners klagen
Informatief

Huis vol illegale arbeidsmigranten? Gemeente komt pas in actie als buurtbewoners klagen

RTV Oost, 18 februari 2024 – Om zicht te krijgen op het aantal arbeidsmigranten in een gemeente is een juiste registratie van groot belang. Waar in Almelo en Deventer een toezichthouder onderzoek doet naar adressen waar mogelijk arbeidsmigranten verblijven, gebeurt dat in veel andere gemeenten niet. Zo komt de gemeente Hengelo pas in actie als er een handhavingsverzoek van bijvoorbeeld buurtbewoners ligt.

Maar wanneer trek je als buurtbewoner aan de bel? Wat zijn de gevolgen van een melding en heeft de gemeente hierin zelf geen verantwoordelijkheid?

Als bekend wordt dat met de verkochte woning plannen zijn voor verkamering – het splitsen van een woning in meerdere kamers – komen de buurtbewoners in opstand. Ze dienen bezwaar in bij de gemeente. Peter: “De parkeerdruk in onze weg is nu al hoog. Als er acht kamers komen, dan betekent dit ook wat voor de parkeerplekken. Bovendien is de verhouding van zes vaste bewoners en acht kamerbewoners hierdoor volledig uit balans wat ten koste kan gaan van de sociale veiligheid.” Uit het verslag van de hoorzitting van de bezwaarschriftencommissie (die later volgt) blijkt dat de koper het plan heeft om er studenten te huisvesten.

Geen studenten

Januari 2024. Een jaar later. Op de parkeerplek in het kleine straatje staat een bus met een Pools kenteken. De bus is bedrukt met afbeeldingen en een naam van een Pools bedrijf. […] Hij bevestigt dat hij hier werkt. “Ik ben hier nu vier maanden. Ik werk zo’n drie weken in Nederland en ga dan weer een week terug naar Polen. Net als de andere jongens in dit huis.” Jakub zegt dat er nog drie andere mannen zijn. “We zijn hier niet via een uitzendbureau, maar rechtstreeks via mijn werkgever in Polen.” Hij hoopt hier nog een jaar te kunnen werken om dan voorgoed terug te gaan naar zijn gezin in Polen.

Niet ingeschreven

Wie langer dan vier maanden in Nederland woont is verplicht zich in te schrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente waar hij woont. Maar lang niet alle arbeidsmigranten die in Overijssel wonen staan geregistreerd. Ook Jakub en zijn huisgenoten staan niet ingeschreven. Sterker nog, er staat helemaal niemand ingeschreven op het adres. Maar de gemeente Hengelo onderneemt geen actie. “Voor zover wij weten wonen er geen arbeidsmigranten op dat adres. Er is in ieder geval geen klacht over binnengekomen.”

Lees hier verder (origineel bericht)
×