Home » Hoofd Arbeidsinspectie: ‘Meer arbeidsmigranten kunnen we niet aan’
Informatief

Hoofd Arbeidsinspectie: ‘Meer arbeidsmigranten kunnen we niet aan’

Volkskrant, 7 mei 2024 – Hoofd van de Arbeidsinspectie Rits de Boer ziet in de praktijk welke invloed de grote groep arbeidsmigranten heeft op de leefomgeving en de migranten zelf. Hij is stellig: ‘Nog meer arbeidsmigratie leidt tot nog meer miserabele woon- en werkomstandigheden.’

Arbeidsmigranten die bij toerbeurt een bed beslapen maar ‘daar wel een volwassen prijs voor neertellen’. Dakloze Polen die in tentenkampen tussen Scheveningen en Den Haag bivakkeren. Bouwplaatsen waar matrassen, slaapzakken en kookstelletjes worden aangetroffen omdat de mensen die er werken er ook moeten slapen.

Wat zou er volgens u moeten gebeuren?

‘De staatscommissie demografie heeft onlangs de situatie en handelingsperspectieven scherp in beeld gebracht. Wat mij betreft is het heel belangrijk dat overheden bij nieuwe bedrijvigheid niet alleen kijken naar de economische baten, maar ook naar de lasten. Arbeidsmigratie leidt op papier weliswaar tot een groei van het bruto binnenlands product, maar er zijn allerlei kosten die niet worden ingeprijsd: extra druk op de woningmarkt, het onderwijs, het energienet, de zorg. Die negatieve effecten moeten gemeenten meenemen als ze besluiten nemen over vergunningsaanvragen.

Lees hier verder (origineel bericht)

Voeg opmerking toe

Klik hier om een opmerking toe te voegen

×