Home » Harde aanpak malafide uitzendbureaus komt niet van de grond: ‘Voorlopig dweilen met de kraan open’
Informatief

Harde aanpak malafide uitzendbureaus komt niet van de grond: ‘Voorlopig dweilen met de kraan open’

Telegraaf, 8 juli 2024 – Van de pakweg 20.000 uitzendbureaus in ons land is een deel ronduit crimineel. Ze lokken arbeidsmigranten met valse beloften hier naartoe, betalen te lage lonen en regelen huisvesting die om te huilen is. Toch komen deze ‘cowboys’ er nog steeds mee weg. Net als hun opdrachtgevers.

De vakbonden en werkgeversorganisaties zijn geërgerd dat de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) op zijn vroegst 1 januari 2026 ingaat. ,,We willen via deze wet ook een cultuurverandering bij opdrachtgevers afdwingen”, zegt FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha. ,,Dus wij zijn hier ontzettend boos over.”

De misstanden zijn breed bekend. Vier jaar geleden presenteerde de commissie Roemer een rapport over de uitbuiting van arbeidsmigranten in ons land. Daarin wordt beschreven hoe cowboys – de term is van Van Gennip – de cao-regels aan hun laars lappen en mensen met z’n achten in een portiekwoning stoppen. Soms vragen ze honderden euro’s per maand voor een bed, waarin migranten bij toerbeurt mogen slapen.

Arbeidsmigranten van buiten de EU

,Arbeidsmigranten komen steeds vaker van buiten de EU. Landen als Roemenië en Litouwen geven mensen uit bijvoorbeeld Bangladesh een werkvergunning en detacheren hen dan naar Nederland”, zegt Koops. ,,De politiek zou daar een stokje voor kunnen steken door de zogeheten A1-verloning alleen nog toe te staan voor banen die minstens 25% boven het minimumloon zitten. Den Haag moet dat keihard aanpakken.”

Lees hier verder (origineel bericht)
×