Home » Gezocht: een kabinet dat krapte op de arbeidsmarkt aanpakt
Informatief

Gezocht: een kabinet dat krapte op de arbeidsmarkt aanpakt

Trouw, 19 april 2024 – Een toekomstig rechts kabinet moet tekorten in de zorg, het onderwijs en het openbaar vervoer oplossen, maar wil ook minder migratie. Is dat te verenigen?

Samen met zijn collega-arbeidseconomen waarschuwt arbeidssocioloog Ton Wilthagen al een tijd voor de krapte. De vergrijzing, in combinatie met een laag geboortecijfer kan voor ‘maatschappelijke ontwrichting’ gaan zorgen. Het zijn grote woorden, maar “we weten dit al een tijdje. In 2008 werd er al voor gewaarschuwd.”

“Er staat veel op het spel”, zegt Wilthagen, verbonden aan de universiteit van Tilburg als arbeidsmarktexpert. Het personeelstekort kan volgens hem op termijn leiden tot een afbrokkeling van de welvaartsstaat. “Zeker als je niets doet.” Om het tij te keren moet het volgende kabinet geen enkele maatregel schuwen, zegt Wilthagen. Meer uren werken of het inzetten van arbeidsmigranten, het is allemaal nodig om de maatschappij te laten functioneren.

Personeelstekort in de gevangenis

“Neem de niet ondenkbare situatie dat daders straks vrij rondlopen vanwege personeelstekorten in de gevangenis. Zelfs met de komst van arbeidsmigranten lossen we de krapte niet op.”

Dat erkent ook Hans Borstlap, voormalig topambtenaar en prominent CDA’er. Maar zijn analyse is iets anders. Borstlap leidde een commissie die in 2020 het toenmalige kabinet adviseerde om de arbeidsmarkt te moderniseren. Hij vindt dat het nieuwe kabinet scherper moet kiezen.

“Wat voor economie willen we?” Borstlap kiest voor een kenniseconomie waarin arbeidsintensieve sectoren zoals slachterijen, en laagproductieve bedrijvigheid in de land- en de tuinbouw krimpen. Dan zijn er volgens Borstlap vanzelf minder arbeidsmigranten nodig om in deze sectoren te werken.

Lees hier verder (origineel bericht)

Voeg opmerking toe

Klik hier om een opmerking toe te voegen

×