Home » Gemeente Meierijstad moet vergunning arbeidsmigranten Dorshout aanscherpen
Veghel

Gemeente Meierijstad moet vergunning arbeidsmigranten Dorshout aanscherpen

Omroep Meierij, 29 mei 2024 – De gemeente Meierijstad moet de vergunning voor de bouw van tijdelijke verblijven in buurtschap Dorshout aanscherpen. Dat bepaalt de rechtbank Oost-Brabant. De woonruimtes zijn bedoeld voor in totaal 500 arbeidsmigranten.

Tientallen omwonenden stapten naar de rechter. Volgens hen had de gemeente geen vergunning mogen verlenen voor de plaatsing van ‘tiny houses’ in het gebied. Het zou niet passen in de in het beleid voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Daarnaast zou het project te massaal zijn. Dat zou voor teveel overlast zorgen. Volgens de gemeente zou het plaatsen van de arbeidsmigranten op één locatie juist voordelig zijn, omdat het makkelijk wordt om toezicht te houden.

De rechter bleek het in zijn uitspraak niet eens te zijn met de stelling van de omwonenen dat de huisvesting niet in het beleid zou passen. Het gebied ligt tegen een bedrijventerrein met 120 bedrijven. Daarnaast is er behoefte aan hoogwaardige huisvesting. Een deel van de migranten zou op dit bedrijventerrein kunnen werken. Ook concludeert de rechter dat de omvang van de locatie past bij dit bedrijventerrein. Wel is de rechter van mening dat de leefbaarheid, veiligheid en omgeving niet in kwaliteit mogen verminderen. Daarom moet de gemeente wel een aantal voorschriften in de vergunning verscherpen.

Er moet eerst een schutting om de projectlocatie komen en de eigenaar van de woningen moet toezien op het naleven van de huisregels. Dit moet binnen 12 weken gebeuren. Als er wordt voldaan aan deze voorwaarden, mogen de arbeidsmigranten op de locatie worden ondergebracht.

Lees hier het originele bericht
Tags
×