Home » Duizenden uitzendkrachten afgelopen jaren ten onrechte ontslagen door malafide uitzendbureaus
Informatief

Duizenden uitzendkrachten afgelopen jaren ten onrechte ontslagen door malafide uitzendbureaus

BNR, 28 mei 2024 – De Nederlandse Arbeidsinspectie meldt dat duizenden uitzendkrachten in slachterijen ten onrechte op staande voet zijn ontslagen door malafide uitzendbureaus. Door de herziene ‘Wet Werk en Zekerheid’ uit 2015 bestaat er een harde deadline voor het aanvechten van het ontslag. Malafide uitzendbureaus maakten daar misbruik van. Juridisch dienstverlener Das waarschuwt daarom voor misbruik van de wet.

Arbeidsmigranten weten dit niet

Er zit een hele harde termijn in de wet. De meeste mensen hebben daar kennis van. ‘Alleen niet alle mensen. En zeker niet bevolkingsgroepen die de taal niet machtig zijn’, waarschuwt Besselink. Juist arbeidsmigranten vallen ten prooi aan werkgevers die misbruik maken van die harde deadline, ziet hij. Ze hebben vaak geen toegang tot juridische kanalen, die hen bij ontslag van advies voorzien. Daardoor verstrijkt de aanvecht-deadline zonder dat ze er weet van hebben.

Zo kan het dus dat malafide uitzendbureaus ten onrechte duizenden mensen in slachterijen ontslaan en ermee wegkomen. Het lijdt voor Besselink geen twijfel dat de massaontslagen onterecht zijn. ‘Ik zag een bedrijf waarbij 80 procent van de ontslagen op staande voet was. Dat is bovenmatig hoog. Normaal gesproken is 1 procent van de ontslagen op staande voet.’

Lees hier verder (origineel bericht)
×