Home » Drie dakloze dertigers op straat in Rotterdam overleden in paar maanden tijd
Informatief

Drie dakloze dertigers op straat in Rotterdam overleden in paar maanden tijd

NOS, 9 april 2024 – In Rotterdam zijn de afgelopen maanden drie dakloze mannen op straat overleden, zegt de politie. Volgens Martijn van Leerdam, predikant-directeur van de Rotterdamse Pauluskerk, zijn de sterfgevallen het directe gevolg van het hoge aantal buitenslapers in de stad.

Vanochtend werd het lichaam van een 35-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats gevonden in het Museumpark in het centrum van de stad.

Afgelopen februari werd een dakloze 38-jarige man uit Hongarije dood in het centrum gevonden. Hij stierf een natuurlijke dood.

Eind maart werd eveneens het lichaam van een dakloze man gevonden. Dat was een man uit Letland van in de dertig. De doodsoorzaak van de 35-jarige man die vanochtend is gevonden, is nog niet vastgesteld. Een misdrijf is volgens de politie uitgesloten.

Buitenslapers

Het aantal dak- en thuislozen dat buiten slaapt in Rotterdam, is de afgelopen jaren flink toegenomen. Volgens Van Leerdam telt de stad naar schatting zo’n 150 tot 200 buitenslapers.

De buitenslapers komen om meerdere redenen de reguliere opvang niet in. Het gaat in de regel om daklozen van buitenlandse afkomst, arbeidsmigranten, Oost-Europeanen, ongedocumenteerden. Soms ook om mensen die zijn afgewezen om andere redenen, bijvoorbeeld: geen aantoonbare binding met Rotterdam.

Lees hier verder (origineel bericht)

Dakloze József (38) werd dood gevonden op het Weena: ‘Er moet wat gebeuren, dit is mensonwaardig’

Rijnmond, 9 april 2024 – Dakloze József (38) uit Hongarije was nog maar net een paar dagen in Rotterdam. Afgelopen donderdag werd hij ‘s ochtends vroeg door een voorbijganger dood aangetroffen op de stoep van het Weena, op een plek waar wel vaker daklozen de nacht doorbrengen. Hij stierf ‘een natuurlijke dood’, meldt de politie. Lokale politici en instanties reageren geschokt, en willen dat er iets gedaan wordt voor de ruim 150 buitenslapers in Rotterdam. Én aan de overlast die ze vaak veroorzaken.

“Het zijn humanitaire misstanden die hier plaatsvinden”, zegt Martijn van Leerdam, predikant-directeur van de Rotterdamse Pauluskerk. Volgens hem is het tragisch overlijden tekenend voor de grotere dakloosheidsproblematiek in de stad. “Dit is niet de eerste keer, vorig jaar januari ging het al mis in het Kralingse Bos. Iedereen ziet natuurlijk dat dit niet kan.” Van Leerdam doelt op de dood van de 32-jarige dakloze Mateusz uit Polen, die vorig jaar dood werd aangetroffen in een tentje in het Kralingse Bos.

Lees hier verder (origineel bericht)

Voeg opmerking toe

Klik hier om een opmerking toe te voegen

×