Home » De (valse) beloften van Otto
Informatief

De (valse) beloften van Otto

Deze advertentie van ‘Het eerlijke verhaal’ zet de mensen op het verkeerde been. Afzender van deze advertentie is Otto Work Force, een van de grotere uitzendbureaus voor internationale werknemers, met kantoren in Oost- en Midden Europa.

Het is zeer de vraag of uitzendbureaus zoals Otto Work Force het personeel werft waar wij zo’n behoefte aan hebben.

Huisvesting arbeidsmigranten loont

CEO en oprichter van Otto Work Force Frank van Gool weet ‘alles’ over arbeidsmigranten. Van Gool treedt veel op in de media, hij werpt zich op als deskundige die precies weet wat we nodig hebben en hoe dat geregeld kan worden. Ongegeneerd pleit hij er meestal voor dat gemeenten moeten worden aangespoord om nog meer huisvestingslocaties voor arbeidsmigranten toe te staan. Dat hij als baas van zowel uitzendbureau Otto Work Force én van verhuurder Kafra Housing dubbel verdient aan elke arbeidsmigrant, dat vermeldt hij meestal niet. Evenmin blijft buiten beschouwing dat het verdienmodel van de arbeidsmigrant zo interessant is dat er zelfs werkgelegenheid wordt gecreëerd om maar zoveel mogelijk mensen te kunnen huisvesten en uitzenden.

De arbeidsvoorwaarden moeten beter

Het is logisch dat werkgevers blij zijn met arbeidsmigranten als zij voor het noodzakelijke werk geen Nederlanders kunnen vinden. Het zou echter goed zijn als de instroom en inzet van arbeidsmigranten beter gereguleerd zouden worden. Wanneer de arbeidsvoorwaarden en huisvestingsomstandigheden van arbeidsmigranten aanzienlijk zouden verbeteren – en op z’n minst op het niveau zouden zijn van hun Nederlandse collega’s – zouden we zien dat veel werkgevers (vanwege hogere kosten) ineens niet meer kiezen voor arbeidsmigranten. Hier wijzen ook de Adviesraad Migratie en de Arbeidsinspectie op. En de vele mensen die nu tegen hun zin werkloos zijn zouden hier prima aan het werk kunnen.

Nieuw werk wordt gecreëerd

Het medisch personeel uit het plaatje van de advertentie, is juist NIET de beroepsgroep die in de grootschalige huisvestingslocaties gaat wonen. Nee, de sobere woonunits in deze zogenaamde ‘polenhotels’ zijn bedoeld voor laaggeschoolde of ongeschoolde arbeiders. Die productiewerk gaan doen wat deels nieuw werk is. Dus: de arbeiders komen hier om de vraag naar personeel op te lossen, maar de vraag wordt eerst gecreëerd speciaal voor deze mensen.

Lees hier de column van Paul Geurts: Naar het originele bericht

×