Home » Beroep aangetekend bij de rechter tegen vergunning St. Jorisweg 70.
Arbeidsmigranten Horst aan de Maas

Beroep aangetekend bij de rechter tegen vergunning St. Jorisweg 70.

Op 7 november 2023 heeft de gemeente Horst aan de Maas een vergunning verleend voor de huisvesting van 52 arbeidsmigranten in een bedrijfsloods aan de St. Jorisweg 70 te Hegelsom. De vergunning is verleend op basis van een aanvraag die ingediend is in april 2018. Er is nu beroep aangetekend bij de rechter in Roermond.

Een belangrijk bezwaar tegen de vergunning is dat de aanvraag gebaseerd is op de regels die in 2018 golden, sinds die tijd is er veel veranderd. Maatschappelijk draagvlak, cumulatie, beleid en wetgeving is drastisch veranderd en de werkgroep is van mening dat er een geheel nieuwe aanvraag ingediend moet worden die gebaseerd is op de actuele inzichten en wet- en regelgeving. Volgens de gemeente hoeft dat niet omdat de wijzigingen in de aanvraag waarop nu vergunning verleend is “van ondergeschikt belang zijn”.

Er is nauwelijks ruimte voor recreatiemogelijkheden en door de bedrijfsloods te definiëren als “logiesverblijf” betekent dat er aanzienlijk lagere eisen gesteld kunnen worden aan duurzaamheid, veiligheid en gezondheid van de locatie waar de arbeidsmigranten verblijven. Daarmee lijkt een schijnconstructie te zijn opgetuigd, waarbij niet het welzijn van de gehuisveste arbeidsmigranten als uitgangspunt is gehanteerd, maar de voordelen die de lagere normen hebben.

Tijdens nieuwe informatiebijeenkomsten (omdat de vergunningsaanvraag na 4 jaar weer was “opgepakt”) is veel kritiek geuit op de plannen, maar daar is nauwelijks iets mee gedaan. Reden voor de deelnemers aan die informatiebijeenkomsten om het verslag van die bijeenkomsten niet te ondertekenen. Iets wat in de richtlijn wel vereist wordt. B&W zeggen nu dat die eis in 2018 nog niet gold en daarom niet is mee genomen in de beoordeling van de vergunningaanvraag.

Download hier het beroepschrift.

(afbeelding omroep Brabant ter illustratie, betreft een andere locatie dd 18-3-2015)

View on Facebook
Tip: zoek op “jorisweg” in deze facebookgroep voor het hele verhaal van deze case.

×