Home » Arbeidsmigranten is Hype
Opinie

Arbeidsmigranten is Hype

Column door Ewa van Rooij – NiepokulczyckaHype is een heel gevaarlijk woord, net als tijdelijk. Waarom? Omdat als iets tijdelijk en erg in de mode is, het snel voorbij zal gaan. Kort en heftig in het nieuws en ook kort in het geheugen … tot een nieuwe hype.

De migrantenkwestie was de afgelopen twee weken in het nieuws, op de radio en besproken op het congres ‘Arbeidsmigratie in goede banen’. Beroemde sprekers, geweldige speeches en groot applaus. Er was ook een (weer) een nieuw landelijk project Work in NL, informatievoorziening, hulp en dienstverlening aan EU-arbeidsmigranten. Bravo aan ons! Wij doen ons best…

Ondertussen zijn er schandalen in de vleesindustrie en de voorzitter van de Arbeidsinspectie die aan de bel trekt dat Nederland niet nog meer migranten aan kan. Hoe kunnen we dit probleem oplossen, kunnen wij het oplossen, wij gewone burgers? Misschien kunnen we niet alles doen, maar er is iets dat ook van ons afhangt! En het is niet alleen heel belangrijk voor de arbeidsmarkt, maar ook voor het milieu.

Waarom moeten we elk kwartaal nieuwe kleren hebben, iemand moet het maken, de textielindustrie biedt veel werkgelegenheid en het is slecht voor het milieu. Moeten we echt alles kant-en-klaar, gesneden kopen? Duizenden mensen werken in de voedselindustrie, vooral in de vlees- en kant -en-klaar producten, omdat niemand hier meer wil werken. We importeren eigenlijk heel veel mensen, vooral uit Oost-Europa, om dit werk te doen. Ze komen hier werken op ons eigen verzoek ….

Waar vraag is, is aanbod – de basiswet van de economie. Als we veel willen, snel, gemakkelijk, goedkoop – moet iemand het doen, vervoeren, voorbereiden. Hoe meer we consumeren, hoe meer mensen er nodig zijn om te werken. En denken dat de automatisering van de industrie dit probleem zal oplossen is verkeerd. Ondanks automatisering zijn er nog steeds arbeiders bij het proces betrokken. Het zijn er minder, maar met de hoeveelheid consumptie in de wereld kunnen we niet produceren zonder mensen.

We zeggen al jaren dat er in Nederland te weinig mensen zijn om te werken. Dat is niet helemaal waar. We hebben een tekort aan geschoolde mensen, dokters, leraren, ingenieurs, enz. Deze werknemers kunnen niet vervangen worden door arbeidsmigranten. Omdat arbeidsmigranten vaak niet de nodige opleiding hebben en de taal niet spreken die nodig is voor het werk. Je moet eerlijk kijken naar welke sector we een tekort aan werknemers hebben. En daar investeren in opleiding en onderwijs. Hoeveel werknemers en waar ze nodig zijn is een taak voor overheidsorganisaties. Iemand moet deze taak op zich nemen, eerlijk en met een kritische blik.

Het onderwerp arbeidsmigranten is een hype, maar arbeidsmigranten niet

Het is tijd voor actie, niet voor woorden en mooie gebaren. Het probleem verspreidt zich als een olievlek. Het komt op een punt waar we, in plaats van blij te zijn dat er iemand is die het werk wil doen dat wij niet willen doen, geïrriteerd, boos en bang voor een vreedzame toekomst beginnen te worden. Dit was niet de bedoeling toen de grenzen opengingen.

Ik hoop dat een grotere toegang tot informatie en migrantenrechten zal helpen om sommigen te stabiliseren. Dit is slechts een remedie, geen preventie. Preventie is eindelijk met de vuist op tafel slaan en de normale behandeling van mensen door criminele uitzendbureaus afdwingen. De arbeidsmarkt op orde krijgen en vooral afdwingen wat wij als land en samenleving eisen. Dat is geen hype, dat is Mens zijn.

Pozdrawiam Ewa

×