Home » Arbeidsmigrant Mariusz werd ziek op zijn werk: ‘Toen mijn baas erachter kwam, werd ik direct ontslagen’
In de media Informatief

Arbeidsmigrant Mariusz werd ziek op zijn werk: ‘Toen mijn baas erachter kwam, werd ik direct ontslagen’

Pointer 27 oktober 2023 – Een half jaar geleden sjouwde Mariusz uit Polen nog vaten met chemicaliën om aan de kost te komen. Zwaar werk, maar dat vond hij geen probleem. Tot hij na een arbeidsongeval slechter begon te zien. Hij durfde niet naar de huisarts, uit angst om ontslagen te worden door het uitzendbureau waarvoor hij werkte.  

Inmiddels leeft Mariusz op straat; hij raakte in korte tijd bijna blind. Hij is een van de ongeveer 400.000 arbeidsmigranten die in Nederland zwaar werk komt doen via een uitzendbureau. Het was zijn taak om vaten met chemische stoffen van vrachtwagens te tillen.

Huisarts: dit gebeurt vaker

Hoeveel arbeidsmigranten ontslagen worden of met verwaarloosde medische klachten eindigen op straat is moeilijk te overzien. In Rotterdam ziet huisarts Marcel Slockers steeds meer mensen blijvende medische schade ondervinden omdat ze niet op tijd hulp zoeken. Hij werkt in de daklozenopvang waar zelfs een speciale verpleegafdeling is voor onverzekerden. 

“Buitenlandse werknemers weten meestal niet hoe de zorg in elkaar zit hier. Als hun tijdelijke contract stopt, hebben ze geen verzekering meer. Als je dan geen vast adres hebt, krijg je geen zorg meer en zo heeft een arbeidsmigrant nog minder recht op voorzieningen dan een dakloze.”

Naar het originele bericht
×