Home » Zelfstandige zijn zonder het te willen of te weten
Informatief

Zelfstandige zijn zonder het te willen of te weten

NRC, 20 september 2024 – Uitbuiting – Arbeidsmigranten die als zzp’er werken, worden sneller slachtoffer van uitbuiting. NRC sprak met drie migranten die hier in de problemen kwamen nadat ze als zelfstandig ondernemer aan de slag gingen.

De Roemeen Costel Ionuț Stelian dacht dat hij een contract tekende voor werk in loondienst. Maar hij bleek zich bij de Kamer van Koophandel te hebben ingeschreven als zelfstandig timmerman. Inmiddels heeft hij een schuld van 5.000 euro bij de Belastingdienst, omdat hij jarenlang geen inkomstenbelasting betaalde. „Ik dacht dat mijn werkgever de belastingen betaalde.”

Stelian maakt deel uit van de flink gegroeide groep arbeidsmigranten die in Nederland werkt als zelfstandig ondernemer, in plaats van als uitzendkracht. Alleen al het aantal zzp’ers afkomstig uit EU-uitbreidingslanden als Polen, Bulgarije en Roemenië dat bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven, steeg van begin 2017 tot eind vorig jaar met ruim 180 procent.

Deze arbeidsmigranten lopen meer risico op uitbuiting dan migranten die als uitzendkracht werken, omdat een opdrachtgever formeel nauwelijks verantwoordelijk is voor een zzp’er. De Adviesraad Migratie, een belangrijke kabinetsadviseur, spreekt dan ook van een „nieuwe vorm van uitbuiting”.

Lees hier verder (origineel bericht)
×