Home » Zorgen over arbeidsmigranten bij aanleg glasvezel: ‘Er is van alles mis’
In de media

Zorgen over arbeidsmigranten bij aanleg glasvezel: ‘Er is van alles mis’

NOS 23 oktober 2023 – Netbeheerders, gemeenten en vakbond FNV maken zich zorgen over de inzet van arbeidsmigranten bij de aanleg van glasvezel. Er zijn grote twijfels of de arbeidsomstandigheden van de gravers wel in orde zijn. Netbeheerders, de eigenaren van de gasleidingen en elektriciteitskabels in de grond, zien bij de werkzaamheden steeds meer incidenten met beschadigde gasleidingen. Dat blijkt uit gegevens van de onderzoeksredactie van Nieuwsuur en NOS. Bekijk hier de televisiereportage, vanaf 30 minuut 10 seconden.

Slapen in loodsen

De gravers die de NOS en Nieuwsuur spraken vertellen allemaal dat ze iedere dag op en neer gaan vanuit Den Haag. Maar ze slapen ook in loodsen elders in het land, weet Marian Raicu. Hij is oprichter van een vakbond voor Roemenen in Nederland. Raicu onderhoudt via Facebook contact met zo’n 13.000 Roemenen die hier in Nederland aan het werk zijn. Ze worden met valse beloften over hun verdiensten naar Nederland gehaald, zegt hij.

De Arbeidsinspectie heeft de afgelopen maanden meerdere inspecties gedaan bij de aanleg van glasvezel. Ze doet op dit moment onderzoek naar de inzet van Georgiërs. Omdat zij geen EU-ingezetenen zijn wordt gekeken of zij hier legaal aan het werk zijn. Verder is er op dit moment geen speciale aandacht voor de arbeidsmigranten die glasvezelkabels leggen.

Naar het originele bericht

Voeg opmerking toe

Klik hier om een opmerking toe te voegen

×