Home » Voorbij de xenofobe oneliners
Informatief

Voorbij de xenofobe oneliners

De Groene Amsterdammer, 24 januari 2024 – Niet asiel maar arbeidsmigratie zou het onderwerp moeten zijn van de discussie over migratie. Dat is ook de conclusie van het recent verschenen rapport van staatscommissie-Van Zwol over bevolkingspolitiek. Een verademing om te lezen.

Op een dag in de zomer van 2023 hoort Marly van Leeuwen dat in een weiland aan de rand van haar buurtschap Vrilkhoven, onderdeel van de gemeente Boxtel, op de plek van een oude kippenboerderij, een wooncomplex voor vierhonderd arbeidsmigranten gepland staat. En dat terwijl er in het dorp zelf niet meer dan honderd mensen wonen. De gemeente heeft de vergunning dan al aan een commerciële partij verleend na een ‘tenderproces’. Van Leeuwen maakt zich, evenals andere buurtbewoners, zorgen over overlast van dronken migranten, veelal alleenstaande mannen tussen de 20 en 35 jaar. ‘In de supermarkt lopen mensen standaard met blikjes bier’, zegt ze in een uitzending van Zembla.

Van Leeuwen richt een actiegroep op. Al gauw ontdekt ze dat op veel meer plaatsen in het land mensen tegen dezelfde problemen aanlopen. Zo kan het komen dat half september bij haar aan een grote tafel in de woonkamer actiegroepen zitten uit Riel, Bergen op Zoom, Veghel – ‘Ze willen nu 7500 mensen in en rond Veghel gaan huisvesten’ – Liempde en Horst aan de Maas – ‘Ze schatten in dat in 2030 25 procent van de gemeente arbeidsmigrant is’. Samen willen ze de strijd aanbinden tegen gemeenten, vastgoedbazen en uitzendbureaus. ‘Ik voel me bijna een klokkenluider’, zei Van Leeuwen tegen Omroep Brabant. ‘Ik heb al veel onderzoek gedaan en zie dat er bij alle initiatieven voor migrantenhotels parallellen zijn.’

Grip op migratie

‘Grip op migratie’ is al een tijdje het toverwoord in de politiek. Vrijwel alle partijen – van links tot rechts – hadden het in hun laatste verkiezingsprogramma’s staan. Maar op welke migratie wil je grip hebben en hoe? Wat voor een samenleving wil je zijn? Wat voor economie wil Nederland hebben? De staatscommissie onder voorzitterschap van Richard van Zwol schetst in het rapport een aantal mogelijke scenario’s. Het advies: we hebben migranten nodig, maar ‘met mate’.

Lees hier verder (origineel bericht)
×