Home » Via Polen komen nu arbeidsmigranten van verre naar het Noorden, uitbuiting ligt op de loer
Informatief

Via Polen komen nu arbeidsmigranten van verre naar het Noorden, uitbuiting ligt op de loer

RTV Noord, 16 maart 2024 – Op bouwplaatsen, scheepswerven, bij transportbedrijven en in de agrarische sector zijn arbeidsmigranten inmiddels onmisbaar. Steeds vaker worden buitenlandse arbeiders ingehuurd via een uitzendbureau in een ander EU-land. En ze komen van steeds verder weg. Het opent de weg naar uitbuiting en ‘schending van mensenrechten’.

De Adviesraad Migratie luidde afgelopen week de noodklok over tewerkstelling van buitenlandse arbeidsmigranten. Niks nieuws onder de zon, zegt vakbond FNV. Ook werkgevers in de regio maken al jarenlang gebruik van sluiproutes die de sociale positie van werknemers uithollen.

Goedkope werknemers

Voor bedrijven zijn gedetacheerde arbeidsmigranten goedkoop. Dat komt doordat ze premies afdragen in het land waar het detacheringsbureau zit dat hen naar Nederland zendt.

Detacheringbureaus maken er openlijk reclame voor. ‘Wil jij ook een hogere marge op werknemers uit de EU die jij inhuurt voor opdrachtgevers in Nederland? Dat kan door verloning via de A1-regelgeving.’

Een uitzendbureau in het midden van het land schrijft het op de website. Niet alleen de werkgever, ook de werknemer houdt er netto meer aan over, stelt het bedrijf.

A1-formulier
Het A1-formulier is de naam van een Europees formulier. Met dit formulier bewijst een werknemer dat, indien hij tijdelijk in het buitenland gedetacheerd is, over zijn salaris de sociale verzekeringspremies worden betaald in zijn eigen land.

Eerst werden vooral Oost-Europese werknemers via bureaus in die landen ingehuurd om hier te werken. De laatste paar jaar huren bureaus in landen als Polen en Litouwen mensen van buiten de EU in.

Zelfs vanuit Bangladesh komen mensen op die manier deze kant op. Dat gebeurt ook via buitenlandse filialen van Nederlandse uitzendorganisaties.

Het eindigt vaak in schendingen van mensenrechten

Edwin Atema – FNV-bestuurder

‘Mensen in dienst van buitenlandse bedrijven, maar die in Nederland werken, dat zien we steeds meer’, aldus Atema. Hij noemt het ronduit ‘illegaal’. Het leidt er volgens Atema onder meer toe dat regels om werknemers te beschermen niet worden nageleefd en dat personeel niet volgens een hier geldende cao wordt betaald. ‘Het zijn grote woorden, maar het eindigt vaak in schendingen van mensenrechten.’

Lees hier verder (origineel bericht)

×