Home » Steeds meer arbeidsmigranten op straat: ‘De opvang moet humaner’
In de media

Steeds meer arbeidsmigranten op straat: ‘De opvang moet humaner’

Er belanden steeds meer arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa op straat. Uit cijfers van Stichting Barka, een hulporganisatie voor dakloze EU-arbeidsmigranten, bleek vorig jaar dat er zo’n 2500 tot 3000 arbeidsmigranten uit de elf laatst toegetreden lidstaten van de Europese Unie in Nederland op straat waren beland. Het ging vooral om mannen uit Polen en Roemenië.

De bron van het probleem

Op sommige plekken worden er wel al kleine stappen gezet, ziet Jan van Oosten. “Sinds kort is de dagopvang in Den Haag voor sommige arbeidsmigranten opengesteld, waardoor wij hen daar kunnen helpen om hun papieren op orde te krijgen. Daar hebben zij hulp bij nodig, want zij weten niet bij welk loket ze moeten zijn.”

Chwarscianek van Barka vindt het belangrijk dat de opvang van arbeidsmigranten humaner wordt, maar nog belangrijker is het volgens haar om de tijdelijke constructies van uitzendbureaus aan te pakken. “Dat is de bron van het probleem. Het wordt Oost-Europeanen aantrekkelijk gemaakt om hierheen te komen, maar eenmaal hier reizen ze tussen uitzendbureaus, worden ze niet ingeschreven en bouwen ze daardoor geen rechten op.”

Naar het originele bericht
×