Home » Omwonenden voelen zich gepasseerd bij nieuw plan tijdelijke woningen
Informatief

Omwonenden voelen zich gepasseerd bij nieuw plan tijdelijke woningen

Mooisonenbreugel, 11 juni 2024 – Ongeloof en woede heersen bij omwonenden van Ekkersrijt 1001, de voormalige locatie van Van den Udenhout en de huidige showroom van ACR-auto’s. Waar oorspronkelijk een plan was voor 101 tijdelijke woningen, wil Focus on Impact nu 220 tijdelijke woningen bouwen. Dit plan, dat ruimte moet bieden aan maximaal 400 bewoners, werd ingediend bij de gemeente zonder de omwonenden op de hoogte te stellen van deze aanzienlijke wijziging.

Verstoorde communicatie en gebrekkige informatie
Mark van Boxtel, lid van het buurtcomité en een van de omwonenden, vertelt dat er bij het eerdere plan voor 101 woningen enkele rondetafelgesprekken waren georganiseerd. “Het waren zeker geen gezellige bijeenkomsten; het ging er heftig aan toe en feitelijk werden alle tegenargumenten weggewuifd”, aldus Van Boxtel. De omwonenden hadden hun e-mailadressen gegeven aan Focus on Impact, met de belofte dat ze op de hoogte zouden worden gehouden van verdere ontwikkelingen. Tot hun verbazing ontdekten ze echter pas recentelijk dat er op donderdag 13 juni een adviserende sessie plaatsvindt over het plan om 220 tijdelijke woningen te bouwen.

Vertrouwen in proces gedaald
Van Boxtel en andere buurtbewoners voelen zich buiten spel gezet. “De gemeente was ook bij de eerdere gesprekken aanwezig als toehoorder, maar ook zij hebben niets laten weten”, aldus Van Boxtel. Hij merkt op dat de omwonenden eerder al een enquête hadden gehouden over de plannen voor 101 woningen, waarvan de resultaten aan wethouder Jan Boersma werden aangeboden. “Juist die enquête riep op tot een dialoog om een beter plan te ontwikkelen waar iedereen achter zou staan”, benadrukt Van Boxtel.

Gemeente moet balans vinden
De wethouder had destijds aangegeven blij te zijn met de input van de omwonenden omdat het de gemeente zou helpen om een beter beeld van de situatie te krijgen. “Maar nu lijkt het erop dat afspraken over huisvesting van arbeidsmigranten in het stedelijk gebied van de regio Eindhoven zwaarder wegen dan de belangen van omwonenden en de leefbaarheid van onze gemeente”, voegt Van Boxtel toe. Want de wethouder gaf toen aan dat omwonenden bij het proces betrokken moesten worden. Volgens hem was dit ook gedaan door middel van de eerdergenoemde gesprekken. En volgens hem zouden de resultaten van die gesprekken, inclusief de inbreng van omwonenden, worden meegenomen bij de verdere ontwikkeling van het plan, zo herinnert Van Boxtel het zich.

Toekomstige impact en bezorgdheid
Niet alleen de omwonenden, maar ook verschillende bedrijven op het industrieterrein maken zich zorgen over de bouw van de woningen volgens Van Boxtel. Zij vrezen volgens hem dat de uitbreiding negatieve en belemmerde gevolgen kan hebben voor hun bedrijfsvoering, zoals parkeerproblemen en overlast, maar ook veranderde milieucirkels, geluids- en geuroverlast.

Volgens Van Boxtel zijn er ook andere manieren om buitenlandse werknemers en vrachtwagenchauffeurs te huisvesten, bijvoorbeeld door een kleiner aantal tijdelijke woningen te bouwen in een wooncomplex waar ook gezinnen of jongeren kunnen wonen.

Van Boxtel besluit emotioneel: “Het lijkt alsof omwonenden nu al zeker met één nul achter staan en misschien zelfs wel buiten spel worden gezet. De enorme wijziging in de plannen zonder enig overleg getuigt van respectloosheid tegenover de betrokken inwoners.”

Lees hier het originele bericht

Voeg opmerking toe

Klik hier om een opmerking toe te voegen

×