Home » Huisvesting 144 arbeidsmigranten in Kraggenburg gaat niet door
Informatief

Huisvesting 144 arbeidsmigranten in Kraggenburg gaat niet door

Omroep Flevoland, 4 juni 2024 – Het plan om 144 arbeidsmigranten in Kraggenburg te huisvesten, gaat niet door. Een overgrote meerderheid van de gemeenteraad van Noordoostpolder heeft maandagavond tegen een wijziging van het bestemmingsplan gestemd. Dat gebeurde vanwege kritische geluiden uit het dorp en zorgen over veiligheid.

Een uitzendbureau wilde arbeidsmigranten huisvesten op een erf aan de Paardenweg. Die plek heeft nu een agrarische functie met mogelijkheid voor intensieve veehouderij. In de bedrijfswoning mochten al acht mensen worden gehuisvest.

Met een wijziging van het bestemmingsplan moesten vier gebouwen met elk acht appartementen worden gebouwd. Dit was mogelijk omdat de huisvesting viel onder de oude regels voor arbeidsmigranten.

Nieuw beleid
In februari heeft de gemeenteraad een nieuw beleid vastgesteld. Het doel is om de leefbaarheid in de dorpen en het buitengebied te waarborgen. Zo is de gemeente gestopt met nieuwe huisvestingslocaties in de dorpen om de reguliere woningmarkt te beschermen.

In heel Noordoostpolder is nu ruimte voor maximaal 12 middelgrote locaties voor 150 personen en maximaal 6 grote locaties voor 300 arbeidsmigranten.

Puntensytsteem
Omdat het aantal plekken voor middelgrote en grotere locaties beperkt is, wordt er gewerkt met een toewijzing op basis van een puntensysteem. Wie arbeidsmigranten bijvoorbeeld kan verleiden om te vertrekken uit gewone woningen in de dorpen, krijgt in de vergunningverlening voorrang van de gemeente.

Verder zijn er pluspunten te verdienen wanneer de bouwplannen kwalitatief goed zijn. Ook worden de initiatiefnemers beloond wanneer zij omwonenden betrekken bij hun plannen.

Door nieuwe regels hoopt de gemeente meer grip te krijgen op de huisvesting van arbeidsmigranten. Ook wordt voorkomen dat arbeidsmigranten van buiten de gemeente in Noordoostpolder komen wonen.

Lees hier het originele bericht
×