Home » De uitbuiting op mijn bord smaakt steeds viezer
Opinie

De uitbuiting op mijn bord smaakt steeds viezer

Column Frank Kalshoven – Volkskrant, 11 mei 2024 – De baas van de Arbeidsinspectie Rits de Boer wond er in een interview in deze krant afgelopen week geen doekjes om. Nederlandse bedrijven maken op grote schaal misbruik van arbeidsmigranten. Tegen de betrokken ondernemingen zegt hij: ‘Als je alleen het hoofd boven water kunt houden als je medewerkers onder het wettelijk minimum betaalt, dan moet je als werkgever niet in Nederland zitten.’

Het misbruik van arbeidsmigranten lijkt ver weg. Het klinkt ook zo abstract dat de Arbeidsinspectie 24 ‘constructies’ heeft geïdentificeerd die bedrijven gebruiken om arbeidsmigranten hun (uur)loon te onthouden. En dat ze hiermee tussen de 20 en 30 procent op de arbeidskosten besparen. Bij het werken met illegalen, zegt De Boer, ‘loopt die kostenbesparing zelfs op tot 60 procent’.

Het lijkt ver weg, maar het misbruik van arbeidsmigranten ligt elke dag op mijn bord. En op dat van u ook trouwens. En het smaakt me elke dag slechter. In diverse sectoren van de landbouw namelijk, wordt veel gebruik gemaakt van arbeidsmigranten, én van de 24 ‘constructies’ die de inspectie tegenkwam.

Het stuk komkommer dat ik achteloos in mijn mond steek, bijvoorbeeld, is gesneden van een exemplaar dat in een kas in het Westland is geplukt door een onderbetaalde Roemeen. Op zijn loon worden zijn huisvestingskosten ingehouden, maar zijn werkgever dwingt hem hiernaast ook nog contant te betalen voor het gebruik van een bed. Die komkommer gaat via de groothandel naar de supermarkt; van de supermarkt naar mijn bord.

Lees hier verder (origineel bericht)

Voeg opmerking toe

Klik hier om een opmerking toe te voegen

×