Home » Medewerkers in sorteercentra sjouwen veel te zwaar: ‘Sommige pakketten wegen zelfs 34 kilo’
Informatief

Medewerkers in sorteercentra sjouwen veel te zwaar: ‘Sommige pakketten wegen zelfs 34 kilo’

Volkskrant, 12 oktober 2024 – Werknemers van pakketbedrijven moeten vaak veel te zwaar werk doen. De Arbeidsinspectie eiste daarom deze week dat pakketdiensten als PostNL en DHL de werkomstandigheden verbeteren. ‘Maar de pakketten worden juist steeds zwaarder’, stellen medewerkers van PostNL.

De inspectie heeft de afgelopen maanden tientallen depots bezocht van de zes grootste pakketbezorgers van Nederland. De werkdruk is er hoog, en soms te hoog, constateerde de inspectie. Dit beeld wordt bevestigd door sorteermedewerkers van verschillende depots van PostNL, die de Volkskrant deze week sprak. Uit hun verhalen blijkt dat het postbedrijf nog altijd weinig aandacht lijkt te hebben voor de moeilijke omstandigheden waaronder werknemers opereren.

Simon Wever van FNV zegt dat ook de positie van arbeidsmigranten en uitzendkrachten slecht is bij PostNL. Volgens hem is het een bewuste strategie om dit type medewerkers in te zetten. ‘De pakketbezorger maakt winst over hun ruggen en neemt geen verantwoordelijkheid voor hun gezondheid.’ Wever vindt dat ‘structureel werk’ door vaste medewerkers gedaan moet worden, terwijl uitzendkrachten alleen tijdens piekmomenten zoals Black Friday moeten worden ingezet. ’PostNL gebruikt hen om weer makkelijk van ze af te komen. Als iemand ziek wordt, staan er tien anderen klaar om ze te vervangen.’

Lees hier verder (origineel bericht)
×