Home » Oostbuurtseweg: maatregelen moeten gemeenteraad overtuigen
Informatief

Oostbuurtseweg: maatregelen moeten gemeenteraad overtuigen

WOS, 11 oktober 2024 – Permanent aanwezige beheerders, elektronische toegangsbeveiliging en cameratoezicht op en rond het terrein, een nachtregistratie en een zero tolerance beleid. Dat zijn de belangrijkste maatregelen die moeten voorkomen, dat de bewoners van het arbeidsmigrantencomplex aan de Lierse Oostbuurtseweg overlast veroorzaken.

Dit laat wethouder Valstar de raadscommissie Wonen weten, nadat eerder deze maand vragen waren gesteld over de verklaring van geen bedenkingen die aan de raad is voorgelegd. Aan de Oostbuurtseweg wil uitzendbureau Tradiro een wooncomplex voor meer dan 600 arbeidsmigranten bouwen. Die zullen in 80 procent van de gevallen werkzaam zijn bij Westlandse bedrijven, schrijft Valstar.

Een verklaring van geen bedenkingen van de raad is noodzakelijk, omdat Tradiro een nieuwe vergunning heeft aangevraagd. Het college had in 2022 al een vergunning afgegeven voor de bouw van het woonpark, maar het wachten is nog steeds op het oordeel van de hoogste rechter over de bezwaren van de tegenstanders, die het plan veel te omvangrijk vinden. Om tijd te winnen, is er een nieuw aanvraag ingediend. Waarbij om een looptijd van 15 jaar (in plaats van 10 jaar uit de vorige aanvraag) wordt verzocht. En alleen al dat laatste maakte het noodzakelijk dat er een verklaring van geen bedenkingen wordt gegeven, schrijft Valstar.

Overlast

Naar aanleiding van vragen uit de commissie geeft hij in zijn memo ook een opsomming van de door Tradiro voorgenomen maatregelen om overlast zoveel als mogelijk is te voorkomen. Zo komen er op het woonpark permanent aanwezige beheerders, die Nederlands, Engels en de taal van de bewoners spreken. Verder komt er elektronische toegangsbeveiliging en cameratoezicht op- en rond het terrein, komt er een nachtregistratie en worden de bewoners zo snel als mogelijk ingeschreven in de gemeentelijke administratie.

Ondanks allerlei preventieve maatregelen blijft er een kans op een calamiteit bestaan, schrijft Valstar. Daarom krijgen de beheerders de taak toe te zien op de brandveiligheid, de afvalinzameling en het aanpakken van eventuele overlastsituaties. De woningen zullen wekelijks worden gecontroleerd en drugsgebruik is verboden. Bij (herhaaldelijk) overlast is de consequentie dat de gebruikersovereenkomst wordt beëindigd. De belangrijkste regel daarbij luidt: one strike and you are out, zonder pardon.

Verveling

De bewoners zijn uiteraard vrij om zich buiten het woonpark te begeven, maar Tradiro probeert verveling te voorkomen door de faciliteiten op het park zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Er komt een grote recreatieruimte, een stilteruimte en een sportruimte. Buiten worden er meerdere sportvelden aangelegd en worden de groenweides ingericht met picknick- en tafeltennistafels. Het woonpark krijgt ook de beschikking over wifi-faciliteiten.

De verklaring van geen bedenkingen staat op de agenda van de raadsvergadering van 16 oktober.

Lees hier het originele bericht
×