Home » 22 matrassen in woning vol arbeidsmigranten: ‘Dit kan zo niet langer’
In de media

22 matrassen in woning vol arbeidsmigranten: ‘Dit kan zo niet langer’

Brabants Dagblad, 30 oktober 2020 – Arbeidsmigranten die hun baan kwijtraken, staan soms binnen een dag letterlijk op straat. Niet alleen zonder werk, maar ook zonder woning en zorgverzekering. Dat kan zo niet langer, oordeelt de voormalige SP-leider Emile Roemer in een uitgebreid advies aan het kabinet.

Roemer boog zich het afgelopen jaar in opdracht van minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) over de kwetsbare positie van arbeidsmigranten in Nederland. Directe aanleiding was de coronacrisis, die de problematiek nog eens extra aan de oppervlakte bracht. Bijvoorbeeld in de slachthuizen, waar het virus sterk bleef circuleren. 

Een huurcontract moet losstaan van een arbeidscontract

Roemer deed ook een aantal andere voorstellen om de positie van arbeidsmigranten ten opzichte van uitzendbureaus te verbeteren. Zo zijn veel uitzendbureaus ook nog eens huurbaas van buitenlandse werknemers. Dat leidt ertoe dat arbeidsmigranten soms al binnen een dag hun huis uit moeten als er geen werk meer voor ze is. ,,Een huurcontract moet los staan van een arbeidscontract”, vindt Roemer. ,,Met een fatsoenlijke opzegtermijn van een maand.” 

Naar het originele bericht

SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen pleit voor het aanpakken van de misstanden: ,,De oproep vandaag was duidelijk: schuif dit niet door tot na de verkiezingen en pak dit advies nu aan.” Marijnissen stelde vorig jaar al samen met Gert-Jan Segers (CU) een initiatiefnota op met voorstellen om de positie van arbeidsmigranten te verbeteren. ,,Ik zie hierin dezelfde rode draad: een roep om meer regulering. Ik hoop dat het kabinet de voorgestelde maatregelen nu ook echt overneemt en er niet selectief in gaat shoppen.”

Daar kijkt VVD-Kamerlid Judith Tielen dan weer iets anders tegenaan. ,,Misstanden moeten we aanpakken: ik zag in het rapport het voorbeeld van een huis vol matrasjes die voor 100 euro per week worden verhuurd. Dat is natuurlijk belachelijk.” 

In een verplichte certificering ziet ook de VVD daarom wel heil. ,,Maar of je dan ook moet zeggen dat het arbeidscontract los moet staan van het huurcontract, weet ik niet. Als een uitzendbureau mensen uit een land ver van Nederland hier laat werken, valt er ook veel voor te zeggen dat ze de huisvesting regelen. De malafide bedrijven filter je er als het goed is bij de certificering al uit.”

×